Osteoporoza – rozhovor s Milanem Calábkem
Uvedu příklad. Před několika dny jsem na internetu četl od našeho předního vědce a specialisty na osteoporózu informace o tom, co ji způsobuje a jak ji léčit. Podle něj a zřejmě většiny odborníků – osteoporózou dnes celosvětově trpí třetina žen a každý pátý muž po padesátce. To je oproti minulosti obrovský nárůst a hlavní příčinu, kromě úbytku pohlavních hormonů, tito specialisté vidí především v nedostatku vápníku (částečně i zinku a hořčíku) a doporučují tak, jako už desítky let předtím, zvýšit jeho příjem.
A to nepomáhá?
Albert Einstein kdysi řekl: „Když něco nefunguje, tak dělat to pořád znovu a znovu a myslet si, že tím dospějeme k jinému výsledku, je neklamnou známkou šílenství.“ A ono to nejen nefunguje, ale lidé jsou stále i víc nemocní, protože jim to škodí. Což dokládá např. studie z roku 2011 v British Medical Journal vypovídající o tom, že ženy, které berou doplňky s vápníkem, aby nedostaly osteoporózu – ji stejně dostanou (minimálně ta zmiňovaná třetina) a kromě toho jsou na rozdíl od těch, co žádné takové doplňky neberou, ohrožené aterosklerózou, infarktem a mozkovou mrtvicí.
Jiné studie zas dokládají, že pokud chceme zabránit úbytku vápníku pitím pasterizovaného kravského mléka a výrobky z něj – potom kasein, obdobně jako lepek z obilí, bude poškozovat naše střeva, štítnou žlázu a kasomorfin hlavně mozek. Což se ale netýká kozích nebo ovčích jogurtů, kefírů, a případně i sýrů.
Nemůže to ale změnit nový výzkum o vitamínu D3?
Určitě ano. Nicméně ani vitamín D3 nevede ještě k úplnému vyřešení naší tajenky. Nedostatek vitamínu D3, který ve skutečnosti není vitamín, ale prehormon, hraje ovšem důležitou roli nejen při vzniku osteoporózy, ale i rakoviny, roztroušené sklerózy, diabetu, astmatu a celé řady dalších onemocnění, neboť ovlivňuje expresi okolo 1200 genů.
Ten přijímáme většinou ze slunečního záření, je to tak?
Většinou je vytvářen v naší pokožce slunečním UVB zářením, a to z cholesterolu, vědou dříve tak zavrhovaného. Na rozdíl od našich předků, kteří větší část roku trávili pod širým nebem, my pracujeme v uzavřených místnostech, a proto vitamín D3 musíme přijímat převážně z potravy anebo z doplňků. Bez něj totiž nedojde ke vstřebávání vápníku ze střev Jakmile se ale vápník díky vitamínu D3 vstřebá a dostane do krevního řečiště, začne se usazovat v cévách (zejména ve věnčitých tepnách), takže se do kostí prakticky nedostane – maximálně do kloubních chrupavek, což ovšem vede ke vzniku už zmiňované artrózy, aterosklerózy, infarktu anebo mozkové mrtvice.
Nějaké řešení snad ale existuje?
Už v roce 2004 vyšla v Journal of Nutrition tzv. Rotterdamská studie. Holandští badatelé v letech 1990-1993 a i později sledovali 8000 mužů a žen nad 55 let a zjistili, že u těch, kteří brali dostatečné množství vitamínu K2 (menachinomu), se nejen výrazně zlepšil stav kostí a snížil výskyt zlomenin, ale i diabetu a především kornatění cév a riziko infarktu. Zároveň podle této studie budou žít nejméně o 7 let déle. To potvrdila i její třetí část studie z roku 2012.
Můžete nám alespoň částečně přiblížit působení vitamínu K2?
Vitamín K2 aktivuje celou řadu enzymů (proteinů) a mezi nimi zejména osteokalcin a matrix GLA protein. Právě osteokalcin, který je vytvářen buňkami v kostech (kost je totiž i důležitou žlázou s vnitřní sekrecí) dopravuje vápník do kostí a do zubů a brání tak, aby se usadil v cévách a měkkých tkáních, kam nepatří. A pokud už k tomu došlo, další enzym – matrix GLA protein rovněž aktivovaný vitamínem K2, vytahuje vápník z cév, kloubních chrupavek a pokožky (potlačuje tím do jisté míry i vznik vrásek) a dává jej k dispozici osteokalcinu.
Mluvíte tedy vlastně o zabijáku moderní doby – arterioskleróze?
Desítky let jsme ale byli přesvědčováni, že kornatění cév způsobuje cholesterol, díky němuž se v nich usazuje vápník. A stále se v takových případech předepisují léky na snížení cholesterolu. Cholesterol je křivě obviňován za kdeco a léky na jeho snížení – statiny patří vůbec k nejnebezpečnějším. Přitom na léčení aterosklerózy nemají prakticky žádný vliv, neboť jde o proces osifikace, neboli vytváření kostní tkáně v cévních stěnách. Tento proces je ale díky aktivaci matrix GLA proteinu zvratný po dostatečně dlouhodobém příjmu vitamínu K2, který v současnosti chybí většině z nás.
Znamená to tedy, že na prevenci osteoporózy bychom měli brát kromě vápníku současně i vitamín D3 a K2?
Ano, nicméně naše tajenka má ještě jeden stejně důležitý díl: vitamín A, který rovněž není vitamínem, ale jako vitamín D3 aktivuje genovou expresi. Zatímco vitamín D3 působí na geny, které zvyšují počet osteoblastů – buněk vytvářejících kostní tkáň, vitamín A zas ovlivňuje expresi genů, zvyšujících tvorbu osteoklastů – buněk, které starou kostní tkáň odbourávají, aby udělala místo nové. Nejde tedy o antagonistický, ale komplementární proces. A nejen to: osteoklasty, jejichž tvorba je stimulována vitamínem A, sekretují už zmiňovaný osteokalcin, díky němuž dochází k mineralizaci kostí. A tak se obnova kostní tkáně bez vitamínu A neobejde.
Např. dříve tak běžná křivice postihovala děti, u kterých docházelo ke zvýšené tvorbě kostní tkáně bez odpovídající mineralizace a to vlivem nedostatečného množství osteoklastů vytvářejících osteokalcin. Tedy vitamínu A a vitamínu D3. Osteokalcin nás chrání i před vznikem obezity a diabetu, neboť aktivuje tvorbu inzulinu ve slinivce a současně i v tukových buňkách sekreci adiponektinu, který zvyšuje citlivost na inzulin. U mužů pozitivně ovlivňuje tvorbu testosteronu a chrání je tak před impotencí. U žen vitamín A působí na tvorbu estrogenu a progesteronu a zároveň potlačuje vznik nádorů zejména v epitelu tlustého střeva a krčku dělohy.
V literatuře se ale často setkáváme s varováním před toxicitou vitamínu A.
Toxický je syntetický vitamín A, ale ne přírodní z potravy, zvlášť pokud jej bereme společně s vitamínem D3 a K2. I vitamín D3 by mohl působit toxicky, pokud bychom jej brali v doplňcích ve větším množství než je 40000 IU denně.
Mohl byste se ještě zmínit, ve kterých potravinách je vitamín K2 obsažen?
Jednak jde o vitamín K2, který vzniká přeměnou rostlinného vitamínu K1 ve střevech krav, koz a ovcí. Druhý jeho zdroj je bakteriální. V prvním případě jde o menachinon 4 (MK4), který se nachází ve velkém množství v husích játrech, potom ve vaječných žloutcích běhajících slepic, v másle pasoucích se krav, koz a ovcí a v menším množství i v jejich mase a sádle.
Pokud jde o bakteriální zdroje, je to především ve fermentovaných sojových bobech, ve zrajících kozích a ovčích sýrech (kravské z pasterizovaného mléka bych nedoporučoval už ze zmiňovaných důvodů), a ve velmi malém množství v kysaném zelí nebo kimči. Doplňky MK7 pocházejí obvykle z natta (sýr ze sojových bobů). Největším antagonistou K2 je pak například warfarin a některé další léky.
Když se teď znovu vrátím k vaší třetí otázce: vitamín K2 byl objeven společně s K1, který zajišťuje srážlivost krve, už ve 30. letech minulého století. Z toho můžete usoudit, že pouze informace nám nestačí – v současnosti dokonce jich máme někdy nadbytek. To, co opravdu potřebujeme, jsou vědomosti, a ty obvykle můžeme získat až při překročení hranic jednotlivých vědních oborů neboť mají multidimenzionální charakter, stejně tak jako kdysi v antice anebo v renesanci. Na jejich tvorbě se dnes ale podílí celá společnost (knowledge society), nejen experti a specialisté často odtržení od každodenního života anebo závislí na velkých farmaceutických koncernech.
Více zde:
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________SARAPIS
SARAPIS PLUS – ŘEŠENÍ ?
Sarapis plus 60 kapslí – NOVINKA
- doplněk stravy určený ženám nejen v klimakteriu
- osvědčené původní složení obohacené o nové látky
- přípravek není určen pro děti do 12-ti let
- nevhodné pro osoby citlivé na včelí produkty
Použití:
SARAPIS Plus je nástupcem oblíbeného a osvědčeného preparátu Sarapis, který si oblíbilo velké množství žen. Dlouholeté zkušenosti s použitím včelích produktů přinesla vhodné doplnění preparátu o další důležité a prověřené složky, které pomohly ještě vylepšit vlastnosti původního Sarapisu. Jedná se o extrakt ze šalvěje, chrom a vitaminy K a D3.
SARAPIS Plus obsahuje včelí produkty – včelí mateří kašičku a květový a fermentovaný pyl. Dalšími složkami výrobku je extrakt ze šalvěje, koenzym Q10, Beta-karoten. SARAPIS Plus je významným zdrojem vitaminu C, vitaminu E, vitaminu K a vitaminu D3, chromu,železa a selenu. Vitamin C, vitamin E a selen přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem, což je děj doprovázející přirozené stárnutí organismu. Vitamin C a železo podporují normální energetický metabolismus a přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání. Vitamin C podporuje normální činnost nervové soustavy a přirozenou psychickou činnost. Vitamin C přispívá k obvyklé tvorbě kolagenu, důležitého pro přirozenou funkci krevních cév, kostí, chrupavek, zubů, dásní a kůže. K udržení dobrého stavu vlasů a nehtů také přispívá selen, který přispívá i k fyziologické činnosti štítné žlázy. Vitamin C, železo a selen jsou významné pro funkci imunitního systému. Vitamin K je důležitým prvkem pro srážlivost krve a zastavení krvácení. Vitamin K přispívá k udržení normálního stavu kostí tím, že redukuje úbytek kostní hmoty a příznivě působí na jejich dobrý stav. Vitamin D3 přispívá k běžnému vstřebávání a využití vápníku a pomáhá tak udržovat běžnou hladinu vápníku v krvi. Vitamin D3 přispívá k udržení přirozeného stavu kostí a je potřebný pro normální funkci svalů a normální stav zubů. Chrom je důležitým stopovým prvkem, který přispívá k obvyklému metabolismu a jeho podpoře. Chrom také pomáhá tělu udržet přirozenou hladinu krevního cukru.
Mohou jej užívat i ženy, u kterých ze zdravotních důvodů nelze podávat HST, Nejsou zaznamenány vedlejší nepříznivé účinky a mohou jej užívat i ženy se zánětem žil, vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Opatrnosti při užívání by měly dbát osoby citlivé na včelí produkty. Sarapis Plus, díky obsahu vitaminu K, mohou užívat osoby se zvýšenou srážlivostí krve, pouze po domluvě s lékařem.
Mezi 49. a 51. rokem života ženy, většinou 6 až 7 let před poslední menstruací, se začínají objevovat první projevy, které mohou dále přetrvávat i několik let. Zpočátku tohoto období je možno pozorovat mírné výkyvy v délce menstruačního cyklu a změnami intenzity menstruačního krvácení. K tomu se brzy přidávají nepříjemné vnější příznaky – návaly horka a potu, bušení srdce, kolísání krevního tlaku, nervozita, změny nálad, podrážděnost, únava a vyčerpání, poruchy spánku, občasné závratě a brnění v končetinách. Později se mohou objevit příznaky, které již souvisí s dlouhodobějšími změnami hormonálních hladin, zejména nedostatkem estrogenu.
Velmi důležitou roli v tomto období hraje zdravá životospráva, pestrá strava bohatá na vitaminy a stopové prvky, konzumace pokrmů ze sóji aj. Důležitá je přiměřená tělesná aktivita.
Dávkování:
2 x denně užívat 1 kapsli. Polknout celé a zapít dostatečným množstvím tekutiny. První kapsli ráno (nejlépe před prvním jídlem) a druhou kapsli večer. Doporučujeme dlouhodobé užívání.
Obsah balení: 60 kapslí = 41,1 g e
Složení: květový pyl (35,0%), fermentovaný pyl (17,5%), hydroxypropyl-metylcelulóza, inulin (10,7%), talek – E553b, šalvějový extrakt (3,7%), mateří kašička (3,5%), kyselina L-askorbová (2,9%), fumaran železnatý (1,6%), Beta-karoten (1,5%), DL-alfa-tokoferyl-acetát (0,9%), maltodextrin, koenzym Q10 (0,5%), oxid titaničitý – E171 a oxid železitý – E172, stabilizátor arabská guma – E414, sacharóza, chrom pikolinát (0,02%), kukuřičný škrob, selenan sodný (0,005%), fytomenadion (0,003%), cholekalciferol (0,0002%).
Obsažené látky |
100g |
složení 1 kapsle
|
* RHP/1 kapsle |
Květový pyl |
35,0 g |
240,0 mg |
– |
Fermentovaný pyl |
17,5 g |
120,0 mg |
– |
Inulin |
9,6 g |
65,7 mg |
– |
Extrakt ze šalvějových listů
odpovídá listům šalvěje |
3,7 g 22,3 g |
25,0 mg 152,5 mg |
– – |
Mateří kašička |
3,5 g |
24,0 mg |
– |
Vitamin C |
2,9 g |
20,0 mg |
25% |
Železo |
510,8 mg |
3,5 mg |
25% |
Koenzym Q10 |
486,0 mg |
3,33 mg |
– |
Vitamin E |
437,8 mg |
3,0 mg |
25% |
Beta-karoten
= (RE) Vitamin A |
145,9 mg | 1,0 mg
166,66 µg |
21% |
Chrom |
2,9 mg |
20,0 µg |
50% |
Vitamin K |
2,7 mg |
18,75 µg |
25% |
Selen |
2,0 mg |
13,75 µg |
25% |
Vitamin D3 |
182,0 µg |
1,25 µg |
25% |
Výživové hodnoty |
100 g |
1 kapsle |
Energetická hodnota | 266 kcal / 1124 kJ | 1,8 kcal / 7,7 kJ |
Bílkoviny | 14,9 g | 0,1 g |
Cukry | 37,7 g | 0,3 g |
Tuky | 5,1 g | 0,03 g |
BE (chlebová jednotka) | 3,14 | 0,02 |
* RHP – Referenční Hodnota příjmu
Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2 000 kcal).
Doplněk stravy. Není určeno pro děti. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Není určeno pro osoby citlivé na včelí produkty. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Ukládat mimo dosah dětí. Uchovávejte při pokojové teplotě a v suchu. Sarapis Plus, díky obsahu vitaminu K, mohou užívat osoby se zvýšenou srážlivostí krve, pouze po domluvě s lékařem.
Výrobce Sanamed GesmbH, R. Waisenhorn Gasse 32, A – 1235 Vídeň, Rakousko
Distributor v ČR: VEGALL Pharma s.r.o., Železná 63, 793 26 Vrbno pod Pradědem