Pod vlivem nových poznatků biomedicíny se objevují další látky, které jsou podobně jako základní komplex vitaminů B důležité pro udržení funkcí lidského těla. Největší pozornost vzbuzuje v posledních letech zejména vitamin B17, který se využívá jako alternativní léčba onkologických onemocnění.Více zde:
O vitamínu B 17 podrobně zde :
Cituji to nejdůležitější:
1) Jíst celé ovoce obsahující B17 (včetně semínek a jadérek), ale jíst jen tolik jadérek kolik byste snědli s celým ovocem. Například: nemůžete sníst 300 jadérek z jablíček, protože to by představovalo, že to byste museli sníst asi 10 až 15 jablek a i když jsme známý národ žravců, tak to by dokázal málokdo. Ideální je sníst denně asi tři jablíčka nebo adekvátní množství jadérek.
2)
Jedno meruňkové jadérko na 10 liber tělesné váhy ( 1 libra – 453,59g = jedno jadérko na 4,5kg tělesné váhy) stačí k protirakovinné prevenci, avšak množství se může mírně lišit v závislosti na fyzickém stavu, stavu metabolizmu, fyzické a psychické zátěži nebo i na množství svalové hmoty jednotlivce atd.
A dvě důležitá upozornění:
Všeho moc škodí. Příliš mnoho jadérek nebo semen může vyvolat nežadoucí vedlejší účinky až po příznaky otravy kyanidem. Tato přírodní potrava by měla být konzumovaná v biologicky racionálním množství (ne víc než 30 až 35 jadérek denně)
Vysoká koncentrace B17 je již obsažená v přírodní potravě v syrovém nebo i upraveném stavu, ale prozor, čím delší tepelná úprava, tím víc vitamínu B17 je zničeno.

